Genital siğil nedir ?
Genital siğiller (kondilom) ya da tıp dilinde Condyloma acuminate, cinsel yolla bulaşan ve çok sık görülen HPV (human papillomavirus) enfeksiyonu sonucunda oluşur. HPV ile temas eden kişilerin büyük çoğunluğunda enfeksiyon, vücudun kendi bağışıklık sistemi sayesinde yok olur veya sessiz kalır.

80 de fazla HPV çeşidi vardır ve bunlardan sadece bazıları genital siğillere neden olur. HPV tiplerinin yaklaşık 40 tanesi cinsel temas yoluyla bulaşır. Diğer tipleri ise ellerde, ayaklarda ve yüzde siğillere neden olur. Virüs vücut hücrelerinde yaşayarak çoğalır ve sonunda ilk girdiği hücreden çıkarak diğer hücreleri de enfekte etmeye başlar.

Genital siğiller bulaşıcıdır ve enfekte olan bir kişiden cinsel temas yoluyla geçer. Enfekte bir kişi ile cinsel temasta bulunan kişilerin yaklaşık 2/3’sinde temastan sonraki 3 ay içinde genital siğiller oluşur.

Genital HPV aynı zamanda rahim ağzı kanserinin de en önemli sebeplerinden biridir. HPV’nin bazı tipleri rahim ağzı kanserine neden olduğu için yüksek riskli tipler olarak kabul edilirler. Rahim ağzı kanserine neden olmaları açısından orta derecede riskli sayılan bazı HPV tipleri de vardır. Gözle görülebilen genital siğillere yol açan HPV tipleri ise rahim ağzı kanseri için düşük riskli sayılırlar.

Rahim ağzındaki HPV’ye bağlı değişimlerin kansere dönüşmesini erken evrede farketmek için düzenli smear testi yapılması çok önemlidir. HPV aşısı olunsa bile düzenli olarak smear testi yaptırmaya ve cinsel ilişki sırasında korunmaya devam edilmelidir.

Genital siğiller neye benzer ve nerelerde görülür?

Vajinanın içinde veya dışında, rahim ağzında, anüs çevresinde, üst bacaklarda, erkeklerde penisin üstünde veya etrafında görülürler ve acısızdırlar.

Genital siğiller düz veya kabarık olabilirler. Değişik boyutları olabilir. Renkleri de değişkendir ancak çoğunlukla pembe, grimsi beyaz veya cilt renginde olurlar. Siğiller birden fazla bölgede de olabilirler. Büyüyüp çoğalarak karnıbahara benzer bir görünüm alabilirler. Genital bölgede kaşıntı veya hafif sızıya neden olabilirler.
Daha nadir olmakla birlikte ağız çevresinde de bu virüslerin yol açtığı lezyonlar ortaya çıkabilir.

Kendinizde veya eşinizde bu belirtileri görürseniz mutlaka doktora başvurun, çünkü genital siğiller bulaşıcıdır ve tedavi gerektirir.

Genital siğiller nasıl teşhis edlirler?

Genital siğiller genellikle muayene esnasında teşhis edilirler. Bu siğillerin çok karakteristik bir görüntüsü olmasına ragmen doktorunuz küçük bir biyopsi alarak bunu kesinleştirmek isteyebilir.

Kadınlara genital siğil teşhisi konulduğunda, smear testi yapılarak rahim ağzındaki değişimlerin de kontrol edilmesi gerekir. Smear ile alınan dokular HPV için ve virüsün yol açtığı kanser öncesi lezyonlar için test edilir. HPV tiplemesi yapılarak risk değerlendirilmesi ve sonraki takip planı oluşturulabilir. Eğer smear sonucunuz anormal ise kolposkopi yaparak vajinanın duvarlarını ve rahim ağzını mikroskopik olarak incelenmesi gerekir.

Genital siğiller nasıl tedavi edilirler?

Genital siğiller tedavi edilmezlerse bazen kendiliğinden geçebilirler. Ancak çoğunlukla aynı şekilde kalırlar veya büyüyüp çoğalabilirler. Tedavi genellikle çeşitli yöntemlerle bu siğillerin yok edilmesi şeklindedir. Ne var ki gözle görülen siğiller yok edilse bile virüs ilerde tekrar siğillere yol açabilir. Ayrıca bu siğillerin tedavi edilmesi virüsü başkalarına bulaştırma riskini azaltmayabilir.

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız HPV’yi nadir olarak bebeğinize de bulaştırabilirsiniz.

Genital siğilleri eczanelerde satılan ilaçları kullanarak kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın. Genital bölge pek çok ürüne karşı çok hassastır ve bu ürünler cildinize zarar verebilir. Doktorunuza başvurun çünkü ilaç kullanılacaksa bile bu bir doktorun önerdiği ilaç olmalıdır ya da doktorunuz farklı bir tedavi önerebilir.

Genital siğillerin ilaç dışındaki tedavi yöntemleri şunlardır:

1. Kriyoterapi (cryotherapy); likid nitrojen ile siğilin dondurulması

2. Triklorasetik (trichloracetic) asit uygulanarak siğilin yok edilmesi

3. Siğilin ameliyatla kesilerek çıkarılması

4. Elektrokoterizasyon; siğilin elektrik akımı uygulanarak yakılması (koterize edilmesi)

5. Lazer ile siğillerin buharlaştırılması

İlaç tedavileri ile siğilin iyileşme olasılığı %45-90’dır ancak %5-60 arasında bir olasılıkla siğil tekrar çıkar.

Ameliyat genellikle siğili tek seferde kesin olarak yok eder. Diğer tekniklerin başarısı ise %80-90 arasındadır.

Lazerle tedavi diğer yöntemlere göre daha acısızdır ve çoğu durumda lokal anestezi gerektirmez. Özellikle çok sayıdaki ve büyük siğillerde etkili bir yöntem olan lazer tedavisinde iz kalma ihtimali oldukça düşüktür ve iyileşme süresi kısadır.

HPV’ye karşı nasıl korunabilirim?

Cinsel olarak aktif kişilerin en az %50’sini hayatının bir noktasında etkileyen, rahim ağzı kanserine ve genital siğillere yol açabilen, bulaşıcı HPV’ye karşı geliştirilmiş olan 2 tip HPV aşısı vardır. Bu aşılar enfeksiyonu tedavi etmezler ancak yüksek riskli olarak kabul edilen tiplerinin çoğuna karşı koruma sağlarlar. (Rahim ağzı, vajina ve vulva kanserlerinin çoğuna neden olan HPV 16 ve 18)

2006’dan beri kullanılan ve iki HPV aşısından biri olan Gardasil, HPV 6, 11, 16 ve 18’e karşı koruma sağladığı için genital siğillere karşı da etkilidir. (HPV 6 ve 11 genital siğillerin %90’ına yol açmaktadır) Bu nedenle erkek çocuklarda ve erkek yetişkinlerde de genital siğillere karşı kullanılabilmektedir.

HPV aşısı kesinlikle kadınların her sene smear testi yaptırma gerekliliğini ortadan kaldırmamaktadır.