Hamilelik ve Uyku
Yatağa gidince hemen uyuyanlar veya gece boyunca uyanık gezenler . Çok farklı uyku alışkanlıkları ve problemleri mevcut. Hamilelik ile birlikte uyku alışkanlıklarınız değişebilir.
Devamını Oku
Gebelikte Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Dünyaya bir çocuk getirmeye karar veren anne adayının vücudu, değişmeye başlar. Beslenmesi, uyku düzeni, günlük aktiviteleri, giyimi ona göre olacaktır.
Devamını Oku
Gebelikte Aşı
Gebelik esnasında fetusta konjenital malformasyon, büyüme geriliği, ölü doğum ve nörolojik arazlara sebep olan enfeksiyonlardan korumak, erken doğum eylemini azaltmak..
Devamını Oku
Gebelikte Sık Görülen Hastalıklar ve İlaç Kullanımı
Kullanılan ilaçların tümü vücudunuzu bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle gebelikte ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olmalıyız.
Devamını Oku
Gebelik ve Doğum Bilgileri
Babadan gelen spermle, anneden gelen ovumun (yumurtanın) yumurtalık yollarının en geniş bölümünde birleşmesi ile gebelik yani yeni hayat yürüyüşü başlar.
Devamını Oku
Gebelik Takibi ve Doğum
Günümüzde gebelik tanısı klasik olarak β-HCG ölçümleri ve ultrason incelemeleri ile konulur. İmplantasyondan bir gün sonra salınmaya başlar, iki gün sonra kanda ölçülecek düzeye erişir.
Devamını Oku
Hafta Hafta Gebelik Takibi
Hafta Hafta Gebelik Takibi Listesi
Devamını Oku
Gebelikte Öneriler
Gebelikte 8. aya kadar ayda bir,8-9. aylarda 2 hafta da bir, 9.aydan sonra doğuma kadar hafta da bir kontrole gidilmelidir.
Devamını Oku
Gebelikte Egzersizler
Otururken, yatarken dizler ve kalçalar bükük durumda tutulmamalıdır. İstirahat ederken ayaklar bir destekle kalça düzeyinden yukarıda tutulmalıdır. İş yaparken vücut desteklenmelidir.
Devamını Oku
Gebelikte Sıkça Sorulan Sorular
Normal gebelik süresince cinsel birlikteliğin gebeliği olumsuz etkilemediği bilinmektedir.
Devamını Oku
Gebelik ve Sigara Kullanımı
Gebelikte 8. aya kadar ayda bir,8-9. aylarda 2 hafta da bir, 9.aydan sonra doğuma kadar hafta da bir kontrole gidilmelidir.
Devamını Oku
Yaz Aylarında Hamilelik
Hamileliğin özellikle son aylarının yazın sıcak günlerine denk gelmesi bazı zorlukları birlikte getirir. Özellikle ellerde ve ayaklarda şişmeler daha çok artar.
Devamını Oku
Gebelikte Cilt Bakımı
Gebelik süresince de güneşten korunmaya özen göstermek gerekir. Sürekli güneşten koruyucu kullanın. Güneş ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışınları yayar.
Devamını Oku
Sezaryen ve Normal Doğum Tercihi ve Sebepleri
Tüm dünyada özellikle son 20 -25 yıldır sezaryen oranında gittikçe artma mevcuttur. Sezaryen oranlarını düşürmek için çeşitli çözümler üretilmeye çalışılmaktadır.
Devamını Oku
Normal Doğum
37-42 haftalık, 2500-4000gr ağırlığında bir bebeğin, 8-10 cm uzunluğundaki doğum kanalını makul bir süre içinde belli hareketleri peş peşe yaparak terk etmesine doğal doğum denir.
Devamını Oku
Gebelik ve Şeker hastalığı
Diabet, gebelikte en sık görülen sistemik komplikasyondur. İnsülin eksikliği veya insülin duyarlılığının azalması sonucu kan şekerinin yüksek seyrettiği klinik bir sendrom olarak tanımlanır.
Devamını Oku
Erken Membran Rüptürü
Erken membran ruptürü (EMR) gebelik takibinde karşılaşabildiğimiz can sıkıcı konulardan birisidir. Bebeğin içinde bulunduğu kesenin açılması ve sularının gelmesi olarak bilinir.
Devamını Oku
Gebelikte Oruç
Gebelik, İslam dininde oruçtan muafiyet için sayılan istisnalardan biridir ancak buna rağmen birçok hamile kadının ramazan ayında oruç tuttuğu görmekteyiz.
Devamını Oku
Gebelik Döneminde Oluşabilecek Psikolojik Değişimler
Küçük kızların oyuncak bebekleriyle sanki kendi bebekleriymiş gibi oynaması her zaman gözlenir.
Devamını Oku
Gebelik Öncesinde ve Gebelikte Folik Asit Kullanımı
Gebelik döneminde vücudun gereksinim duyduğu besin değerlerine ihtiyaç artar. Bu büyüyüp gelişen bebeğin ve anne adayının ihtiyaçlarına göre şekillenir.
Devamını Oku
Gebelikte Demir Kullanımı
Gebelik döneminde demir ilacı (halk arasında kan hapı) kullanımı üçüncü aydan itibaren rutin olarak önerilmektedir.
Devamını Oku
Gebelikte Dinlenme ve Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı
Gebelikte sol yan yatış bebeğe maksimum kan akışı sağlamasından ve annenin böbrek fonksiyonlarını artırmasından dolayı önerilen uyku pozisyonudur.
Devamını Oku
Gebelik Döneminde Çalışma Hayatı
Günümüzde çoğu kadın hamile iken de çalışma hayatına devam etme zorunda kalmaktadır.
Devamını Oku
Doğum İzni ve Süt İzni
Gebelik izni ve süt izni ile ilgili kanun maddesi şu şekildedir: MADDE 74. Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
Devamını Oku
Gebelikte Hemoroid (Basur)
Makattan kan gelmesi ya da makatta ağrı şikayeti ile belirti verir. Gebelik öncesinde olmasa bile hemoroidler gebelikte çok sık karşımıza çıkar.
Devamını Oku
Gebelikte Tiroid Bezi Hastalıkları
Gebelikte en sık görülen hormonal hastalıklardandır. Önceden tiroid hastalığı olan anne adayları gebe kalmadan önce endokrin veya dahiliye doktoru ile görüşmeli ve önlemini aldıktan sonra korunmayı bırakmalıdır.
Devamını Oku
Riskli Gebelik Nedir ?
Gebelik sırasında ,doğumda veya lohusalık döneminde anne veya bebek açısından normalden fazla risk taşıyan gebeliklere denir.
Devamını Oku
Gebelik ve Miyom
Rahimden kaynaklanan en sık gördüğümüz selim tümöral oluşumlardır. Gebelik öncesinde sessiz duran miyomlar gebelik sırasında rahmin büyümesi ile genellikle hacim olarak büyürler.
Devamını Oku
Gebelikte Kan Uyuşmazlığı
Kan uyuşmazlığı ABO, Rh veya pek çok alt kan gurubu faktörüne bağlı olarak oluşabilir.
Devamını Oku
Gebelikte Yüksek Tansiyon
Yüksek tansiyon annede beyin kanaması, körlük ve böbrek yetmezliği gibi birçok ciddi hastalığa neden olabilir.
Devamını Oku
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Kalp hastalıkları günümüzde görülen anne ölümlerinin yüzde 10’undan sorumludur.
Devamını Oku
Çoğul Gebelikler
Tüm gebeliklerin % 1’nde gözlenir. Sıklık ikizlerde 1/85, üçüzlerde 1/852, dördüzlerde 1/853 dir. Son yirmi yılda çoğul gebelik oranları artmıştır.
Devamını Oku