Gebelikte en sık görülen hormonal hastalıklardandır. Önceden tiroid hastalığı olan anne adayları gebe kalmadan önce endokrin veya dahiliye doktoru ile görüşmeli ve önlemini aldıktan sonra korunmayı bırakmalıdır. Hormon değerlerinin normal sınırlar içinde tutulabilmesi sağlanmalıdır.Kontrol altındaki hastalarda tiroid, gebelikte anne ve bebek için sorun oluşturmaz.

Gebeliğin ilk üç ayında tüm gebelere şikayetleri olsun olmasın tiroid fonksiyon testleri yapılmalıdır. Tiroid fonksiton testi olarak TSH ( Tiroid Stimulan Hormon )ilk yapılan tetkiktir. Bunun normal sınırlar dışında bulunduğu gebelerde , sT3 ( serbest T3 ) ve sT4 ( serbest T4 ) düzeylerine bakılır. Otoimmum bir sebep düşünülüyorsa antikor da bakılmalıdır. Bazı gebelik şikayetleri tiroid hastalığının bulgularını taklit edebilir, ayrıca gebelikte hiçbir sorun olmadığı halde tiroid bezinin büyüme yapabileceği unutulmamalıdır.
Gebelikte Hipotiroidi: (tiroid bezinin yetersiz çalışması)
Gebelikte en sık nedeni tiroidit’ dir. TSH düzeyi artmış, sT3 düzeyi azalmıştır. İlk 3 ayda hipotiroidi düşüğe neden olabilir. Bunun dışında erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, anne karnında ölüm oranlarında da artmaya neden olur. Tedavi edilmemeiş hipotiroidi yeni doğanda zeka geriliği ve buna bağlı zihinsel problemlere sebep olmaktadır. Gebelikte gerçek hipotiroidi nadir görülür çünki bu hastaların gebe kalma problemleri olabilmektedir.
Gebelikte TSH seviyesinin normalin üstüne çıkması beklenmeden ilaç başlanabilir. Eskiden daha tutucu yaklaşımlar şimdilerde terkedilmekte ve TSH seviyesinin 2.5 değerinin üstünde olması durumunda ilaç kullanımı önerilmektedir.
Klasik hipotiroidi bulguları anne adayında  güçsüzlük, uyuşma, halsizlik, soğuya hassasiyet, kabızlık, kuru cilt, saç dökülmesi, ödemdir. Gebelikte bunlara yüksek tansiyon, kanama ve plasenta ayrılması gibi patolojiler de eklenebilir.
Hipotiroidi tedavi edildiğinde sorun yaratmayan bir hastalıktır. L- Tiroksin kullanılan ilaçtır. Gebelikte kullanılan ilaçlara devam edilmelidir. İlacın dozunun gebeliğin seyri sırasında değiştirilmesi gerekebilir. Bu ilacın bebeğe kesinlikle zararı yoktur.
Gebelikte Hipertiroidi: (tiroid bezinin fazla çalışması)
En sık nedeni Graves hastalığıdır. TSH düzeyi azalmış, sT4 düzeyi artmıştır. Tiroid bezine karşı oluşan antikorlar plasentadan geçerek bebekte de hipertiroidi oluştururlar. Bebekte ayrıca gelişme geriliği, erken doğum, doğuştan kalp rahatsızlıkları görülme riski artar.
 Kontrolsüz tiroid hastalığı olan gebelerde annede yüksek tansiyonun yanısıra erken doğum, düşük ve anne karnında bebek ölümü görülebilir.
Hipertiroidi’nin klasik belirtileri arasında; iştah artışı, fazla yemeye rağmen kilo alamama, terleme, çarpıntı, sıcağa tahammülsüzlük, gözlerde dışarı doğru çıkma ( egzoftalmi ) sayılabilir.
Tedavide propiltiyourasil ve metimazol kullanılır. Her ikisinin de gebelikte sakıncası yoktur. Bebeğe kesinlikle zararlı değildirler.